RadioTegl

RadioTegl giver information og inspiration til at arbejde innovativt med tegl. Vi møder teglproducenter, arkitekter og bygherrer og hører om deres samarbejde, der er med til at skabe smukt og holdbart byggeri rundt om i landet. RadioTegl kommer med en ny udsendelse den første i hver måned.

RadioTegl 9

Oluf Bagers Plads & det bæredygtige byggeri

Listen to "#9 RadioTegl Oluf Bagers Plads & det bæredygtige byggeri" on Spreaker.

Nogle af FN’s vigtigste verdensmål opfyldes i mikroformat på Oluf Bagers Plads i Odense, hvor tegl og gamle håndværksmæssige traditioner skaber forbindelse mellem fortid og nutid i to helt nye byggerier i en gammel bydel. Udover at skabe fornyet nyt liv i et område af Odense, skal Oluf Bagers Plads også fungere som inspiration for byer og byggebranche om, hvordan man kan sikre bæredygtighed på mange forskellige niveauer.

RadioTegl taler denne gang med Jesper Nygård, som er adm. direktør for Foreningen Realdania, og med arkitekt og projektleder, Frants Frandsen fra Realdania By og Byg.

RadioTegl 8

På tur med Camilla van Deurs

Listen to "#8 RadioTegl - På tur med Camilla van Deurs" on Spreaker.

RadioTegl har fået egen sendevogn. Det blev fejret med en tur rundt på Bryggen og Havnestaden i København med byens nye stadsarkitekt, Camilla van Deurs, der tidligere var arkitekt og partner hos Gehl. Bag rattet i sendevognen var Gitte Krusholm Nielsen, som er direktør for Danske Tegl.

Eftersom Camilla van Deurs havde et brækket ben, kan det måske lyde som et farligt roadtrip med teglbranchens svar på Thelma & Louise, men det blev i stedet til samtaler om tendenser i byggeriet, om Bryggens og dermed Københavns utrolige forvandling, om bæredygtighed, grønne kiler og nyfortolkning af gamle tegltraditioner.

RadioTegl 7

Carlsberg Byen

Listen to "RadioTegl 7 - Carlsberg Byen" on Spreaker.

I 160 år var stedet en lukket industrigrund, hvor der blev produceret øl i lange baner til en tørstig nation. Men i 2008 flyttede Carlsberg Bryggerierne al produktion til Fredericia – og dermed blev vejen banet for en 33 hektar stor ny bydel i smørhullet mellem Valby, Frederiksberg og Vesterbro.

Jens Nyhus, som er adm. direktør for udviklingsselskabet Carlsberg Byen, der står bag forvandlingen af den tidligere industrigrund til et nyt københavnerkvarter med boliger, butikker, erhverv, uddannelse, skoler, ungdomsboliger, hotel og meget andet. Jens Nyhus er ikke bare adm. direktør – han er uddannet murer. Og det giver ham et særligt blik på Carlsberg Byen.

Klik på billederne for at se billedbeskrivelser.

RadioTegl 6

Aarhus Universitet og C. F. Møller

Listen to "RadioTegl 6 - Århus Universitet & C F Møller" on Spreaker.

Kong Christian X havde ganske vist drømt om herregårdsinspireret arkitektur, mens i stedet blev Aarhus Universitet, tegnet af C. F. Møller og Kay Fisker, et af dansk modernismes hovedværker. Aarhus Universitet – opført i 1931 og udbygget frem til i dag – er et unikt og helstøbt universitetscampus med en gennemført arkitektur, blandt andet i form af den konsekvente brug af gule teglsten og bygningernes samhørighed med landskabet.

Når det blev gule teglsten skyldes det bl.a., at Aarhus Universitet fik doneret en stor mængde gule sten af en teglproducent. Den gang blev gule mursten i Aarhus primært brugt til bagsiden af huse, mens de ”finere” røde blev brugt ud mod gaden. Alt dette fik Aarhus Universitet vendt op og ned på. Julian Weyer fra tegnestuen C.F. Møller, som har varetaget nybyggeri og ombygningsarbejde af universitetet i snart 90 år, fortæller bygningernes historie. Desuden medvirker lektor Anders Berg-Sørensen, som fortæller om, hvordan de mange gule sten skaber ro til eftertænksomhed og koncentration.

RadioTegl 5

Grundtvigs Kirke

Listen to "RadioTegl 5 - Grundtvigs Kirke" on Spreaker.

Grundtvigs Kirke er et af de de absolut mest imponerende og markante murstensbyggerier, som vi har i Danmark. Opført som mindesmærke for Grundtvig og tegnet af P V Jensen-Klint, som var en ganske usædvanlig bygmester. En bygmester, der ikke ligefrem satte sit eget lys under en skæppe. Og hvorfor skulle han også det?

Tårnet på Grundtvigskirken kom til at danne hattemode blandt kvinder i New York i 1920’erne – og murerne, der byggede kirken, blev stjerner, der blev portrætteret i både Billed Bladet og i Alt for damerne. RadioTegl taler denne gang med professor Thomas Bo Jensen fra Arkitektskolen i Århus og Mads Høck, som er organist i Grundtvigs Kirke. For kirken lyder heller ikke helt som andre kirker.

RadioTegl 4

Verdens Mindste Højhus i Verdens Mindste Storby

Listen to "RadioTegl 4 - Verdens Mindste Højhus i Verdens Mindste Storby" on Spreaker.

På hjørnet af Nørreport og Høegh Guldbergsgade i Århus står en bygning, hvor det nærmest ser ud som at murstene kommer dansende mod hinanden fra forskellige vinkler. Bygningen hedder Mengel Tower – verdens mindste højhus i verdens mindste storby. Det er bygget af specialfremstillede røde sten fra Matzen Teglværk.

Manden bag bygningen er Steen Mengel. En ejendomsudvikler med en stor passion for tegl. Steen Mengel og arkitekt Kjeld Ghozati fra tegnestuen E+N Tegnestue fortæller om en lille etageejendom, der er en del af en større vision om at bygge at bygge æstetisk med materialer, der ældes med ynde.

RadioTegl 3

Per Kirkeby og murstenene

Listen to "RadioTegl 3 - Per Kirkeby og murstene" on Spreaker.

Normalt er mursten ikke et materiale, som virker provokerende på folk. Alligevel har Per Kirkebys murstensskulpturer ofte fået de store følelser frem hos folk. Nogen kan decideret ikke lide dem. Andre elsker dem. Faktum er, at mursten gør noget ved os. Vi begynder måske at drømme om at bygge vores eget hus. Eller også vi får lyst til selv at lege med dem. Museum Jorn har netop haft en stor udstilling om Per Kirkebys murstensskulpturer, og til januar udkommer det første bind af en større serie om Kirkebys værker i mursten. RadioTegl handler denne gang om Per Kirkebys livslange fascination af mursten – og hvordan han i dag inspirerer arkitekter og kunstnere overalt i verden til at arbejde med tegl.

Enkelte billeder af fotograf: Andreas Trier Mørch / www.arkitekturbilleder.dk. Licens info.

RadioTegl 2

Når fortid møder nutid på Nyborg Slot

Listen to "RadioTegl 2 - Når fortid møder nutid på Nyborg Slot" on Spreaker.

Det igangværende projekt, der skal restaurere, tilbygge og nybygge Nyborg Slot for 301 millioner, er det største af sin art i Danmark i nyere tid. Og det er bestemt ikke uden store udfordringer, når man skal restaurere en bygning, som kan dateres til 1100-tallet, og som der siden hen er bygget videre på i mange omgange. Der er mursten, tagsten og håndværksmæssige traditioner fra mange forskellige århundreder, som nu kommer til ære og værdighed igen. Hør arkitekterne Lars Juel Thiis fra CUBO og Mette Viuf Larsen fra vmb arkitekter fortælle om arbejdet. Vi møder også håndstrygerne, Leif Christensen og Nikolaj Thomsen, fra Volstrup Teglværk, som håndstrøget de 11.500 tagsten, som i øjeblikket ved at blive lagt på slottets tag.

Nogle af de viste billeder er fra CUBO Arkitekters konkurrence-forslag.

RadioTegl 1

Om Trafiktårnet, Petersen Tegl & Tranberg Arkitekter

Listen to "RadioTegl 1 - Om Trafiktårnet, Petersen Tegl & Tranberg Arkitekter" on Spreaker.

Christian A. Petersen fra Petersen Tegl kommer fra en familie, hvor man har produceret tegl i syv generationer. Han mener, at arkitekter generelt er ”tossede i hovedet”, hvilket gør dem til fantastiske samarbejdspartnere. For det er i det tætte samarbejde med arkitekter, at nye farver og former inden for tegl bliver skabt. En af de mange arkitekter, som han har et tæt samarbejde med er arkitekt Christian Tranberg, som har tegnet Trafiktårnet. For Christian Tranberg har det været afgørende at finde den helt rigtige teglsten for at realisere et byggeri, som både er smukt, robust – og rart at opholde sig i for medarbejderne.

RadioTegl bliver produceret af Katrine Nyland Sørensen fra Nyland Kommunikation. Katrine har arbejdet med radio siden 1985. I en lang årrække var hun journalist, vært og redaktør i DR – på både P3, P2 & P1. Derefter var hun i et par år chef for byudviklingsprojektet, Musicon, i Roskilde. Det var her hun fik interessen for tegl! Siden 2016 har hun været indehaver af Nyland Kommunikation, hvor hun producerer podcast for en række forskellige kulturinstitutioner og organisationer.