Camilla van Deurs
Partner i Nordic Office of Architecture og tidligere stadsarkitekt i København

House14a

Hvem: Tegnet af Pihlmann Arkitekter
Hvor: København
Hvornår: Opført i 2023

”Jeg er inspireret af det ”fortællende murværk” på eksteriøret i House14a tegnet af Søren Pihlmann. Her kan man dels aflæse, hvordan huset er blevet transformeret, så det nu tilpasser sig beboerens behov, men samtidigt bibeholder spor af tidligere tiders vinduessætninger. I interiøret arbejdes der med mindst tre forskellige typer af tegl, hvilket tilfører en sanselighed til byggeriet fremfor de typiske hvide gipsvægge. Her er bloktegl som indre vægge og reoler, råt afskårne teglkanter i både røde og gule sten, hvor det eksisterende hus er åbnet op til dobbelthøje rum, samt gule brændte klinker omkring boligens centrale pejs. Det føles som en uhøjtideligt collageagtig æstetik, men skyldes hensynet til så vidt muligt at bruge de forhåndværende ressourcer frem for at tilføre nye materialer til byggeriet.”

Fotos: pihlmann – House14a

Odense-klinken

Hvem: Odense Kommune
Hvor: Bl.a. Carl Nielsens Kvarter

”Odense Kommunes konsekvente brug af Odense-klinken som belægnings-sten skaber en helt særlig stemning, hvad enten det drejer sig om noget så profant som et fortov langs en indfaldsvej eller om belægningen i hele Carl Nielsens Kvarter ved HC Andersen Museet. Man ved, at man er kommet til Odense hver gang, man ser den gule klinke, som for mig er et lille stykke solskin af tegl midt i byens rum.”

Fotos: Visit Odense