Velkommen til RadioTegl

Arkitekterne er under pres i disse år og der er ikke meget plads til at drømme sig væk i detaljen eller det gode håndværk. Det håber jeg at Radio Tegl med mig ved roret kan rette op på!

Jeg har fået lov at dykke ned i nogle af Danmarks smukkeste og mest interessante byggerier sammen med arkitekterne bag – det har både været priviligeret og dybt inspirerende at høre om hvordan drømme er blevet gjort til håndgribelig virkelighed.

– Ane Cortzen

RadioTegl 37

Anes gamle kvarter

I dette afsnit besøger Ane sit gamle nabolag, nemlig fuglebakkekvarteret på Frederiksberg. Her har en dedikeret bygherre Martin Linder-Madsen i samspil med Gitte Juul Sørensen fra tegnestuen Effekt gået all-in på smukke løsninger i tegl og klinker.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Gitte Juul Sørensen fra tegnestuen Effekt og Martin Linder-Madsen
Foto: Yulia Kozlova & Gustav Niepoort
Tilrettelæggelse og klip: Gustav Niepoort
Produceret af Buddy Buddy for Danske Tegl

RadioTegl 36

I slagtergårdenes skygge

I dette afsnit besøger vi Toves Gård på Vesterbro i København. Her ligger der et byggeri, som både skuer fremad og samtidig skeler til nabolagets helt særegne historie. Blot et stenkast fra hvor Tove Ditlevsen slog sine folder, har Ane mødtes med Rikke Gry Rasmussen og Dorthe Hærvig Dalgaard fra tegnestuen Entasis, til en snak om speciallavede tegl, særlige farveblandinger og hvordan man har skabt en oase af en indre gård som indbyder til både fællesskab og ro.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Rikke Gry Rasmussen og Dorthe Hærvig Dalgaard fra tegnestuen Entasis
Foto: Jens Lindhe & Gustav Niepoort
Tilrettelæggelse og klip: Gustav Niepoort
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 35

ALT er rundt

I denne anden del af fortællingen om Fjordenhus får Ane en rundvisning i bygningen, og overfloden af gennemførte detaljer og ambitiøse løsninger vil ingen ende tage. Hør, hvordan man får produceret en elevator, for hvilken der slet ikke findes nogen standarder i Danmark. Lær, hvordan man får lavet et tæppe, for hvilket der ikke findes nogen væv til at væve. Og bliv klogere på, hvorfor vindruen har spillet en central rolle for husets former.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Flemming Hoff, ejendomsdirektør v. Kirk Kapital
Foto: Anders Sune Berg & Anna Svensmark Møller
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 34

Når tegl møder kunst

Hvordan bygger man midt ude i fjorden? Og hvad sker der, når man får en kunstner til at designe sin arbejdsplads – frem for en arkitekt?

I denne første del om Fjordenhus bliver Ane klogere på tilblivelsen af det superambitiøse kunstværk i Vejle Fjord, som er tegnet af Olafur Eliasson. Og selvom hun godt var klar over, at der her er tænkt over detaljen – så bliver hun alligevel overrasket over byggeriets imponerende grad af kompromisløshed, da ejendomsdirektør Flemming Hoff fortæller de vilde historier om tilblivelsen af bygningen.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Flemming Hoff, ejendomsdirektør v. Kirk Kapital
Foto: Anders Sune Berg & Anna Svensmark Møller
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 33

Guddommelige tegl

Ane er taget til Hvinningdal, for her ligger der en nyopført kirke i lyse tegl. Det er ikke ofte, der bliver bygget nye kirker i Danmark, og opgaven er svær. For hvordan indfanger man den gamle kirketradition i moderne arkitektur? Og hvordan sikrer man sig, at bygningen kan leve op til nutidens måde at bruge kirkerummet på? Det har Peter Voldstedlund fra Friis og Moltke Arkitekter et bud på i denne episode af Radio Tegl.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Peter Voldstedlund, Friis og Moltke Arkitekter
Foto: Friis og Moltke og Peter Lauridsen
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 32

Et venligt krematorium

En sjælden gang imellem opføres der i Danmark et nyt krematorium helt fra bunden. Og i denne episode skal Ane besøge et eksempel på netop det – nemlig krematoriet i Aabenraa. Det er en meget smuk teglbygning, som tydeligvis er designet til at være mere end blot en teknisk arbejdsplads. Det har nemlig også en anden funktion, som gør det helt særligt.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Torben Engsig Svan Sørensen, Zeni Arkitekter
Foto: Zeni Arkitekter
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 31

Du er faktisk ikke velkommen

Ane studerer i denne episode et meget anderledes bygningsværk – nemlig Lindevang Transformerstation. For hvad skal man have med i overvejelserne, når man som arkitekt skal tegne huse til maskiner? Og hvorfor overhovedet bruge ressourcer på detaljen, når man som beskuer af bygningen alligevel ikke er velkommen indenfor. Alt det, og meget mere, bliver Ane klogere på i sin samtale med Adam Wingstrand, som for Gottlieb Paludan har været en af arkitekterne bag Lindevang Transformerstation.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Adam Wingstrand, Gottlieb Paludan
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 30

En overset perle

Ane er kørt til Viborg for at kaste blikket på en bemærkelsesværdig bygning fra slut 70’erne – nemlig Hedeselskabets hovedsæde.  Hun mener at have spottet en overset, arkitektonisk perle, og nu undersøger hun, om hun har ret.

Ane får selskab af Lone Wiggers fra CF Møller Architects – tegnestuen som sin tid stod bag det store, røde teglmonument.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Lone Wiggers, CF Møller Architects
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 29

Lillesøsteren i Vest

Omgivet af skov og lige ved Fredericia Banegård står et rundt og meget gennemført tårn, som huser styresystemet til al togtrafik i Jylland. Det ligner meget sin storebror, Trafiktårn Øst, som findes på Kalvebod Brygge i København – meen hvis man kigger rigtigt god efter, så ér der faktisk små, men vigtige detaljeforskelle.

Ane har inviteret kvinden bag, Charlotte Tranberg fra Tranberg Arkitekter, med sig for at se nærmere på det fem etager høje teglbyggeri og høre om alt det, man som arkitekt skal tage hensyn til, når man skal designe et tårn, der skal huse SÅ mange vigtige skærme.

(Hør også Radio Tegls allerførste episode i sæson 1, som handler om storebroderen – Trafiktårn Øst)

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Charlotte Christine Tranberg
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 28

Nyt liv i gammel bydel

Hvordan skaber man liv i et helt nyt boligkvarter? Og hvordan bevarer man stedets sjæl, når nyt byggeri skal møde gammelt?

Ane besøger i denne episode det nye og meget vellykkede Århusgadekvarter i Nordhavn, hvor hun kommer på en guidet tur med Anne Skovbro, direktør for By og Havn.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Anne Skovbro, direktør for By og Havn
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 27

Huse uden plasticposer

Odense er en forvandlet by og i dette afsnit besøger Ane Cortzen en af de nye bygninger i Odense: LE KLINTs brand store. En bygning der indeholder noget af det ypperste indenfor dansk design bør selvfølgelig også selv være noget særligt. Og det er den.

Ane har inviteret sig selv og arkitekt Mette Tony fra Praksis på besøg.

Vært: Ane Cortzen
Medvirkende: Mette Tony, Praksis Arkitekter
Tilrettelæggelse og klip: Anna Svensmark Møller
Indspilning af studiespeak: Gustav Niepoort
Produceret af Buddy Buddy

RadioTegl 26

Tegldynastierne – På besøg hos familierne Matzen og Piper

Teglbranchen er en branche, der stadig præges af familieejede virksomheder, hvor man har oparbejdet viden og erfaring igennem generationer.

I denne særudgave af Radiotegl skal vi møde to mænd, som har været med til at forme den enorme udvikling, som dansk teglbranche har gennemgået i de seneste 100 år. De er begge ud af hvert sit tegl-familiedynasti. Carl Matzen er 7. generation i Matzens Teglværk, mens Jens Piper er 3. generation i Randers Tegl. Begge mænd tænker i tegl fra de står op til de går i seng, og kærligheden til tegl går videre til næste generation.

Katrine Nyland Sørensen har mødt Carl Matzen og Jens Piper, og været en tur forbi teglværkerne.

RadioTegl 25

”Det er en form for øko-mærke for byggeri”

I det nye afsnit af Radio Tegl fortæller direktør i Green Building Council Denmark, Mette Qvist, om bæredygtighedsordningen, DGNB.

”Det er en form for øko-mærke for byggeri”, siger hun.

DGNB-mærkningen består af tre kategorier: sølv, guld og platin. Ordningen vinder frem i hele verden, og lige nu står 400 danske byggeprojekter til at få et DGNB-mærke i de kommende år.

”Vi gør bæredygtighed målbart og dokumenterbart”, siger Mette Qvist i det nye afsnit.

Mærkningen har et holistisk syn på begrebet bæredygtighed. Hovedsøjlerne er miljømæssige faktorer, sociale faktorer og økonomiske faktorer. Det vil sige, at for at få platin i bæredygtighed skal en bygning score toppoint i alle tre kategorier.

RadioTegl 24

Indeklima og baconpartikler

Du indånder flere partikler i dit køkken end på en trafikeret vej i myldretiden. Osen fra din madlavning er sandsynligvis lige så skadelig, som osen fra din bil.

I dette afsnit har Asger Juhl besøg af projektleder fra Realdania By & Byg, Jørgen Søndermark, som fortæller om de mange potentielt skadelige partikler, vi går og indånder i hjemmet.

Han fortæller også, hvordan man kan bygge sig til et meget bedre indeklima – helt uden elektronik.

RadioTegl 23

Ny form for projektledelse kan revolutionere byggebranchen

50% af alle byggeprojekter går galt. Men måske er løsningen måden, man organiserer de komplekse projekter på.

Vært Asger Juhl har besøg af CEO i HD Lab, Niels Falk, som er overbevist om, at ”integrerede byggeprojekter” kan revolutionere byggebranchen.

RadioTegl 22

Murerobotterne er mødt på arbejde

Murerobotter er på vej frem. De kommer fra USA og er lige så stille ved at vinde indpas. De klarer det drøje og ensformige arbejde, mens mennesket tager sig af finesserne.

I det seneste afsnit af Radio Tegl taler Asger Juhl med digitaliseringschef Ole Berard fra Molio om murerobotterne, som langsomt vinder indpas herhjemme. Med i studiet er også Christina Hvid, administrerende direktør i Molio og Bjarke Fjeldsted, udviklingschef i Molio. Derfor handler det nye afsnit af Radio Tegl også om meget andet end murerobotter. Som altid er der fokus på de nyeste trends i byggeriet.

RadioTegl 21

Ekspert og minister uenige: Er træ det mest klimavenlige byggemateriale?

Boligminister Kaare Dybvad mener, at træ er det mest klimavenlige byggemateriale. Adjunkt på DTU Byg Philip Halding mener, at ministeren tager fejl.

Det er problematisk, da Kaare Dybvad indenfor halvandet år skal lave nye klimakrav til dansk byggeri – heriblandt til fremtidens byggematerialer.

Hør eksperten fra DTU fortælle, hvorfor man ikke kan kalde træ det mest klimavenlige byggemateriale og hør hvad ministeren baserer sin viden på.

RadioTegl 20

”Det er som at tisse i bukserne på en frostdag.”

Institutleder på DTU Byg Niels-Jørgen Aagaard kritiserer myndighedernes retningslinjer for klimavenligt byggeri. Byggeriets minister Kaare Dybvad (S) forholder sig til problematikken.

Er myndighedernes klimaretningslinjer gode nok eller er de ligefrem skadelige for klimaet på lang sigt?

Myndighedernes retningslinjer, som skal sikre, at vi byggerbæredygtigt, tager ikke hensyn til, om en bygning kan holde længere end 50 år. Det vil muligvis skabe dårligt byggeri, der skader klimaet på sigt, lyder kritikken.

Byggeriets minister Kaare Dybvad (S) kan godt se problematikken, men hvad vil han gøre ved det? Hør interviewet med byggeriets minister Kaare Dybvad (S) og institutleder fra DTU Niels-Jørgen Aagaard. Asger Juhl interviewer.

RadioTegl 19

Hvordan bevarer man en bydels identitet, når det hele skal rives ned og bygges på ny?

Hør Hans Bo Hyldig, som er hovedaktionær i et af danmarks største byggeselskaber, fortælle om hans visioner for det nye Grønttorv i Valby.

Asger Juhl tager os med på en gåtur rundt i bydelen til en snak om materialer, konstruktion og identitet i dette afsnit af Radio Tegl.

RadioTegl 18

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen om fremtidens byggeri

Hvordan kommer fremtidens samfund til at påvirke byggeriet? Hvordan kommer vi til at bo? Og skal vi til at lave mursten ud af bleer og cigaretter?

Hør fremtidsforsker Anne Skare Nielsen give sit bud på, hvordan vi kommer til at bygge i de kommende årtier. Hun er nemlig gæst i seneste afsnit af Radio Tegl, som du kan lytte til her.

RadioTegl 17

Interview med professor i bæredygtigt byggeri Morten Birkved

Asger Juhl spørger professor i bæredygtig byggeri om hvad bæredygtigt byggeri er.

Han svarer: ”Jeg ved det ikke”.

 

RadioTegl 16

Stadsarkitekt tager magten tilbage

Stadsarkitekt i Ålborg Peder Baltzer Nielsen strammer op. Nu er det slut med løst definerede byggeaftaler, hvor bygherrer i praksis har kunnet vælge byggematerialerne. Han vil have et opgør med det ensartede fokus på beton og glas. Og han vil have magten tilbage. Radio Tegl har mødt stadsarkitekten på hans kontor.

RadioTegl 15

“Jeg taler med bygninger”

Den århusianske byggematador Olav de Linde opkøber gamle bygninger, som ingen ser potentialet i, og sætter dem i stand med brugte byggematerialer.

I Radio Tegl fortæller han om sit forretningskoncept og om sin kærlighed til brugte byggematerialer.

RadioTegl 14

”Nogle gange kan der være for meget bullshit om bæredygtighed”

Finn Nørkjær er en prisvindende dansk arkitekt, der arbejder for Bjarke Ingels Group (BIG). I denne podcast episode viser han Radio Tegls Asger Juhl rundt på Restaurant Noma, som han har tegnet.

Nørkjær vil ikke tale om bæredygtighed.

I stedet vil han tale om alt det andet, som er vigtigt, når man udvælger byggematerialer, der skal spille sammen med bygningens overordnede udtryk.

Foto: Irina Boersmafor Studio David Thulstrup

RadioTegl 13

Lene Espersen: Politikerne skal lave regler for mine medlemmer

Direktør i arkitektvirksomhedernes brancheforening, Lene Espersen, vil have politikerne til at lave flere regler for sine medlemmer. Det er opsigtsvækkende. I Radio Tegl episode 13 løfter Espersen sløret for det lobbyarbejde, som hun har rettet mod den danske regering.

Det handler om fremtidens byggeri – og ikke mindst om klima og byggematerialer.

RadioTegl 12

Sådan gør vi byggebranchen mere bæredygtig

Episode 12: Kåre Stokholm Poulsgård fra GXN har nogle bud på, hvordan man gør byggebranchen mere bæredygtig. Han fortæller blandt andet indgående om Circle House i Århus, som GXN er med til at bygge.

De 60 boliger bliver samlet med en særlig finsk teknik, så de kan blive skilt ad igen om mange år, så elementerne kan blive genanvendt. Hør også om det cirkulære hus, Circle House, er rundt.

RadioTegl 11

Anne Skovbro: Derfor har brugen af byggematerialer i Hovedstaden udviklet sig over de sidste 10 år

I dette afsnit af Radio Tegl fortæller direktør i By og Havn Anne Skovbro om, hvordan byggeriet i Hovedstaden har udviklet over de sidste 10 år når det gælder brugen af byggematerialer.

RadioTegl har sendt journalist Asger Juhl, kendt fra Radio24Syv og nu ”Den Uafhængige”, på en rejse ind i byggeriet for at lave en podcastserie om hvad fremtiden vil bringe branchen.

Asger er startet med at tage på besøg hos Anne Skovbro, direktør i By & Havn, for at høre hendes betragtninger og forudsigelser for byggeriet før, nu og fremover. Der bliver blandt andet talt om, hvorfor at man gik væk fra at bygge i glas og stål, for at gå over til at bygge mere i tegl.

Hør også direktøren i By og Havn fortælle, hvorfor det giver mening at bygge med aluminium, som kan være en del af fremtidens byggematerialer.

Om Radio Tegl:
Hvordan ser byggeriet ud i fremtiden, hvorfor snakke om bæredygtighed, hvilke materialer vil vi bygge med, hvor og hvordan vil vi bygge og mange flere spørgsmål vil blive stillet. Gæsterne på den anden side af mikrofonen er jer derude i byggeriet, som har en særlig finger på pulsen med hvad der sker.

RadioTegl 10

RadioTegl besøger Århus Ø & Århus V: Jagten på det gode byliv

RadioTegl er denne gang er taget til Århus Ø og Århus V for at blive klogere på den utrolige transformation, der i øjeblikket sker begge steder. Århus Ø, som bygges i den tidligere containerhavn i den nordlige del af Århus Havn, er markant på mange forskellige måder. Der bygges højt. Der er markante bygninger tegnet af verdensberømte arkitekter, men hvordan sikrer man, at det også bliver en levende bydel?

Gellerupparken i Århus V, som i øjeblikket gennemgår hvad der blevet kaldt Danmarks mest ambitiøse byfornyelsesprojekt, skal forvandles fra socialt udsat boligområde, som ikke længere er isoleret fra resten af byen til attraktiv bydel, som hænger sammen med resten af Århus Hvordan skaber man et godt byliv? Og hvordan skaber man en ny by, hvor der er plads til alle?

Det fortæller Keld Laursen, som er adm. direktør for Brabrand Boligforening og ejendomsudvikler Rune Kilden om i denne udgave af RadioTegl.

RadioTegl 9

Oluf Bagers Plads & det bæredygtige byggeri

Nogle af FN’s vigtigste verdensmål opfyldes i mikroformat på Oluf Bagers Plads i Odense, hvor tegl og gamle håndværksmæssige traditioner skaber forbindelse mellem fortid og nutid i to helt nye byggerier i en gammel bydel. Udover at skabe fornyet nyt liv i et område af Odense, skal Oluf Bagers Plads også fungere som inspiration for byer og byggebranche om, hvordan man kan sikre bæredygtighed på mange forskellige niveauer.

RadioTegl taler denne gang med Jesper Nygård, som er adm. direktør for Foreningen Realdania, og med arkitekt og projektleder, Frants Frandsen fra Realdania By og Byg.

RadioTegl 8

På tur med Camilla van Deurs

RadioTegl har fået egen sendevogn. Det blev fejret med en tur rundt på Bryggen og Havnestaden i København med byens nye stadsarkitekt, Camilla van Deurs, der tidligere var arkitekt og partner hos Gehl. Bag rattet i sendevognen var Gitte Krusholm Nielsen, som er direktør for Danske Tegl.

Eftersom Camilla van Deurs havde et brækket ben, kan det måske lyde som et farligt roadtrip med teglbranchens svar på Thelma & Louise, men det blev i stedet til samtaler om tendenser i byggeriet, om Bryggens og dermed Københavns utrolige forvandling, om bæredygtighed, grønne kiler og nyfortolkning af gamle tegltraditioner.

RadioTegl 7

Carlsberg Byen

I 160 år var stedet en lukket industrigrund, hvor der blev produceret øl i lange baner til en tørstig nation. Men i 2008 flyttede Carlsberg Bryggerierne al produktion til Fredericia – og dermed blev vejen banet for en 33 hektar stor ny bydel i smørhullet mellem Valby, Frederiksberg og Vesterbro.

Jens Nyhus, som er adm. direktør for udviklingsselskabet Carlsberg Byen, der står bag forvandlingen af den tidligere industrigrund til et nyt københavnerkvarter med boliger, butikker, erhverv, uddannelse, skoler, ungdomsboliger, hotel og meget andet. Jens Nyhus er ikke bare adm. direktør – han er uddannet murer. Og det giver ham et særligt blik på Carlsberg Byen.

Klik på billederne for at se billedbeskrivelser.

RadioTegl 6

Aarhus Universitet og C. F. Møller

Kong Christian X havde ganske vist drømt om herregårdsinspireret arkitektur, mens i stedet blev Aarhus Universitet, tegnet af C. F. Møller og Kay Fisker, et af dansk modernismes hovedværker. Aarhus Universitet – opført i 1931 og udbygget frem til i dag – er et unikt og helstøbt universitetscampus med en gennemført arkitektur, blandt andet i form af den konsekvente brug af gule teglsten og bygningernes samhørighed med landskabet.

Når det blev gule teglsten skyldes det bl.a., at Aarhus Universitet fik doneret en stor mængde gule sten af en teglproducent. Den gang blev gule mursten i Aarhus primært brugt til bagsiden af huse, mens de ”finere” røde blev brugt ud mod gaden. Alt dette fik Aarhus Universitet vendt op og ned på. Julian Weyer fra tegnestuen C.F. Møller, som har varetaget nybyggeri og ombygningsarbejde af universitetet i snart 90 år, fortæller bygningernes historie. Desuden medvirker lektor Anders Berg-Sørensen, som fortæller om, hvordan de mange gule sten skaber ro til eftertænksomhed og koncentration.

RadioTegl 5

Grundtvigs Kirke

Grundtvigs Kirke er et af de de absolut mest imponerende og markante murstensbyggerier, som vi har i Danmark. Opført som mindesmærke for Grundtvig og tegnet af P V Jensen-Klint, som var en ganske usædvanlig bygmester. En bygmester, der ikke ligefrem satte sit eget lys under en skæppe. Og hvorfor skulle han også det?

Tårnet på Grundtvigskirken kom til at danne hattemode blandt kvinder i New York i 1920’erne – og murerne, der byggede kirken, blev stjerner, der blev portrætteret i både Billed Bladet og i Alt for damerne. RadioTegl taler denne gang med professor Thomas Bo Jensen fra Arkitektskolen i Århus og Mads Høck, som er organist i Grundtvigs Kirke. For kirken lyder heller ikke helt som andre kirker.

RadioTegl 4

Verdens Mindste Højhus i Verdens Mindste Storby

På hjørnet af Nørreport og Høegh Guldbergsgade i Århus står en bygning, hvor det nærmest ser ud som at murstene kommer dansende mod hinanden fra forskellige vinkler. Bygningen hedder Mengel Tower – verdens mindste højhus i verdens mindste storby. Det er bygget af specialfremstillede røde sten fra Matzen Teglværk.

Manden bag bygningen er Steen Mengel. En ejendomsudvikler med en stor passion for tegl. Steen Mengel og arkitekt Kjeld Ghozati fra tegnestuen E+N Tegnestue fortæller om en lille etageejendom, der er en del af en større vision om at bygge at bygge æstetisk med materialer, der ældes med ynde.

RadioTegl 3

Per Kirkeby og murstenene

Normalt er mursten ikke et materiale, som virker provokerende på folk. Alligevel har Per Kirkebys murstensskulpturer ofte fået de store følelser frem hos folk. Nogen kan decideret ikke lide dem. Andre elsker dem. Faktum er, at mursten gør noget ved os. Vi begynder måske at drømme om at bygge vores eget hus. Eller også vi får lyst til selv at lege med dem. Museum Jorn har netop haft en stor udstilling om Per Kirkebys murstensskulpturer, og til januar udkommer det første bind af en større serie om Kirkebys værker i mursten. RadioTegl handler denne gang om Per Kirkebys livslange fascination af mursten – og hvordan han i dag inspirerer arkitekter og kunstnere overalt i verden til at arbejde med tegl.

Enkelte billeder af fotograf: Andreas Trier Mørch / www.arkitekturbilleder.dk. Licens info.

RadioTegl 2

Når fortid møder nutid på Nyborg Slot

Det igangværende projekt, der skal restaurere, tilbygge og nybygge Nyborg Slot for 301 millioner, er det største af sin art i Danmark i nyere tid. Og det er bestemt ikke uden store udfordringer, når man skal restaurere en bygning, som kan dateres til 1100-tallet, og som der siden hen er bygget videre på i mange omgange. Der er mursten, tagsten og håndværksmæssige traditioner fra mange forskellige århundreder, som nu kommer til ære og værdighed igen. Hør arkitekterne Lars Juel Thiis fra CUBO og Mette Viuf Larsen fra vmb arkitekter fortælle om arbejdet. Vi møder også håndstrygerne, Leif Christensen og Nikolaj Thomsen, fra Volstrup Teglværk, som håndstrøget de 11.500 tagsten, som i øjeblikket ved at blive lagt på slottets tag.

Nogle af de viste billeder er fra CUBO Arkitekters konkurrence-forslag.

RadioTegl 1

Om Trafiktårnet, Petersen Tegl & Tranberg Arkitekter

Christian A. Petersen fra Petersen Tegl kommer fra en familie, hvor man har produceret tegl i syv generationer. Han mener, at arkitekter generelt er ”tossede i hovedet”, hvilket gør dem til fantastiske samarbejdspartnere. For det er i det tætte samarbejde med arkitekter, at nye farver og former inden for tegl bliver skabt. En af de mange arkitekter, som han har et tæt samarbejde med er arkitekt Christian Tranberg, som har tegnet Trafiktårnet. For Christian Tranberg har det været afgørende at finde den helt rigtige teglsten for at realisere et byggeri, som både er smukt, robust – og rart at opholde sig i for medarbejderne.