Efter en forrygende finale på Den Blå Planet med 5 helt fantastiske finalister, som leverede både underholdende og nytænkende projekter med tegl i centrum, har vi fundet vores vindere af jubilæumsprisen og Juryens Specialpris.

(Du kan nå at se eller gense alle finalisternes videoer, hvis du følger linket hér: www.dansketegl.dk/jubilaeum)

Se højdepunkterne fra fejringen af 125 års fødselsdagen her:

VINDER AF JUBILÆUMSPRISEN

I videoen ovenfor kan I høre nogle af de roser, som juryen sendte efter Viktor og Rolf – og ikke mindst, hvad de skal bruge pengepræmien på.

Vinderne af Jubilæumsprisen og et rejselegat på 30.000 kr blev – Viktor Rolf Olesen og Andreas Sommer, begge fra overbygningen Bosætning, Økologi og Tektonik på KADK. Andreas og Viktor havde leveret ikke bare en fantastisk smuk og gennemarbejdet video, men også et projekt, som blæste juryen bagover. Og som fik en af jurymedlemmerne til spontant at udbryde “jeg tror på fremtiden af tegl efter denne her film”. Og så kan man vist ikke gøre det meget bedre.

Kæmpe Stort tillykke med en fortjent sejr til Viktor og Andreas!!

BEDØMMELSE

Dommerkomiteen blev begejstret for teglens fremtid da vi så filmen.

I filmen bliver man præsenteret for en nysgerrig og undersøgende tilgang til den fremtidige brug af tegl, ved at stille forslag om en personlig tidsmarkør i tegl, samtidig med at der trækkes linjer tilbage til historik og erfaringer i byggeriet.

At tage afsæt i vores kulturarv for at undersøge tegls taktile kvalitet og derefter at ende i et parametrisk digitalt designværktøj, uden at tidsmarkøren virker fremmed, det er en virkelig flot bedrift og samtidigt er fortællingen så overbevisende udført, at dommerkomitéen ikke var i tvivl om at dette forslag var vinderen.

Der følger et stort ansvar med at modtage førsteprisen og vi forventer derfor at se Viktor og Andreas begejstre os endnu mere i fremtiden.

Vi har stor tiltro til at vi, ved at tildele “En tidsmarkør i tegl” førsteprisen, kan være med til at nære den store nysgerrighed, som I viser for teglens muligheder og dermed accelerere jagten på det sanselige teglbyggeri.

Dommer komite:

 • Lene Espersen
  Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

 • Nicolai Richter-Friis
  Partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

 • Gitte K. Nielsen
  Direktør, Danske Tegl

VINDER AF JURYENS SPECIALPRIS

Anne måtte klare sig uden sine holdkammerater, som begge var ude og rejse. Se Anne ringe Jules op og fortælle om sejren i videoen hér.

Udover hovedprisen uddelte juryen også en specialpris til et hold, som havde udemærket sig ved at turde stille sig kritiske og give os alle et kærkomment skub bagi, som dommerne sagde. Vinderne af specialprisen blev – Anne Severinsen fra Aalborg Universitet (Msc Urban Design), Hanno Conrad fra Københavns Universitet (Msc Landskabsarkitektur) og Jules Kleitmand fra University of Bath (Bsc Architecture & Civil Engineering). Også stort tillykke til Anne, Hanno og Jules.

BEDØMMELSE

I starter med et ordentligt opråb i form af en sammenstilling mellem en teglsten og en leverpostej! En modig start til en film der sætter fokus på Danske Tegls 125 års jubilæum.

I den humoristiske tone ligger der også en skarp alvor i form af en stor skuffelse over den måde man i dag bruger tegl som ren pynt. Og I beskriver en uværdig behandling af de stolte sten i det moderne byggeri.

Samtidig søger filmen efter en tegl-transformation imellem bygninger og landskab, hvilket er en meget prisværdig tanke, som lægger op til en ny slags bygningstypologi.

Vi savner en lidt mere konkrete stillingtagen til de forskellige udfordringer, MEN det er langt overskygget af jeres Pippi attitude: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert!”.

Den attitude anbefaler dommerkomitéen på det varmeste, at I fortsætter med at bruge som en drivkraft i fremtiden.

Dommer komite:

 • Lene Espersen
  Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

 • Nicolai Richter-Friis
  Partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

 • Gitte K. Nielsen
  Direktør, Danske Tegl

Kæmpe tillykke!