Et nyt projekteringsværktøj kombineret med historiske murertraditioner åbner nu op for en helt ny verden af kreative løsninger for arkitekter og bygherrer.

Værktøj i kreativitetens tjeneste

Teknologisk Institut har i samarbejde med teglbranchen udviklet et gratis projekteringsværktøj til arkitekter og ingeniører, der gør det enkelt at udføre beregninger af det ”komplekse tværsnit”. Det komplekse tværsnit dækker over gamle metodikker, hvor der opmures på andre måder end en traditionel flad væg. Det kan f.eks. ske ved at lægge murstenene i ribber eller ved at bygge mure med knæk eller buer. Dermed sikres murværkets stabilitet og bæreevne og samtidig åbnes for en helt ny verden af kreative konstruktioner, hvor funktionalitet og æstetik går op i en højere enhed.

”Med murværk kan man skabe nogle tværsnit- og bygningsstrukturer, som enten er meget svære eller slet ikke mulige at skabe med betonelementer. Det er vores håb, at arkitekter og bygherrer gennem de rådgivende ingeniører vil tage redskabet til sig i deres designprocesser, og at det i sidste ende vil udmønte sig i mange flere spændende murværkskonstruktioner og arkitektoniske udtryk, end vi har set hidtil”, udtaler Poul Dupont Christiansen, sektionsleder for murværk på Teknologisk Institut.

Fra 2 til 30 meters højde

En almindelig flad muret væg kan blive 2,4 meter høj, før den skal støttes af søjler. Ved at bruge komplekse tværsnit, f.eks. nogle små 30 graders knæk undervejs, kan muren blive 12 meter høj. Kombinerer man komplekse tværsnit med moderne hård isolering, der virker som en søjle, kan man uden problemer bygge murværk i 30 meters højde uden anden støtte.

 

Bygger på historiske byggeteknikker

Ret beset er der tale om en genintroduktion af godt og stolt håndværksteknik, der blot har været en tur i glemmebogen under fremmarchen af det industrielle byggeri.

Fordelen ved disse gamle teknikker er, at murværket både støtter, bærer og stabiliserer sig selv på én og samme tid. Det giver murværket en styrke og bæreevne, der sagtens kan måle sig med f.eks. stålbjælker. Samtidig bliver det muligt at bygge murværket højere.

Beregning af murværksstyrke lettes

Men hvorfor er en så enkel og samtidig kraftfuld teknik næsten gået i glemmebogen? Ifølge Poul Dupont Christiansen, er der flere grunde:

”I mange år har det været lettere og billigere at bygge i f.eks. beton. Det har lullet både branchefolk og lægfolk ind i den tro, at det er den eneste måde at bygge på. Derudover har det tidligere været svært at beregne styrken af murværks komplekse tværsnit, men med vores beregningsværktøj bliver det meget enkelt og tilgængeligt”, forklarer Poul Dupont Christiansen.

Download beregningsværktøjet her eller læs mere om mulighederne for kreativt murværk på www.teglapp.dk.