Det var en af de dage, som lagde ud med at henlede tankerne på Tycho Brahe.

Jeg skulle til jubilæum hos et af foreningens medlemmer og havde derfor plads på den tidligste morgenflyver fra København mod Jylland. Iført morgenhår og en kop stærk kaffe, måtte jeg dog sande, at flyet var forsinket, og at jeg nemt kunne have sovet en time længere. Indrømmet! På den tid af dagen kan mængden af tilgængelig overbærenhed ligge på et meget lille sted.

Vel fremme i Aalborg måtte jeg nu sande, at jeg havde glemt mit kørekort og derfor ikke kunne få udleveret min leje-bil. Flere kærlige tanker til Tycho Brahe! Mod at love den rare mand bag disken, at jeg ville sende et foto af kortet samme aften, fik jeg udleveret bilen alligevel. Lykken stod den kække bi! Tidsplanen lod til at holde fint, lige til jeg ramte et større vejarbejde. Dobbelt-pokkers!
Jeg landede som næstsidste gæst lige til tiden og nikkede pænt ”ja” til, at det havde været en god tur.
Herfra vendte det. Tycho Brahe drog videre, og resten af dagen var forrygende.

Mursten i flere dimensioner
Den meget velbesøgte og hyggelige reception foregik i Randers Tegls nye erhvervsbyggeri i Tjele, hvor administration og showroom er samlet i den nye bygning. Byggeriet er lavet ud fra et ”Supersized brick” koncept, hvor fire store ”mursten” skaber bygningen. Samme grundtanke som BIG har haft med LEGOs nye legeplads, men i øvrigt uden sammenligning i forhold til facadens farver, spil, taktile udtryk og skønhed. Bygningen er smukt udført i elegant murværk, både ude og inde, og det er imponerende flot. Det er godt tænkt!
Byggeriet i Tjele er et godt eksempel på de mange forskellige egenskaber og muligheder, der følger med at bygge med murværk.

Imponerende akustik
Og hvorfor nu det? Jo, ud over den flotte fremtoning, så slog det mig med det samme, hvor fin akustikken var i hall’en, hvor receptionen blev holdt.

Ved den slags arrangementer plejer jeg altid at råbe sidemanden i øret og nikke pænt til det, jeg tror, han efterfølgende svarer mig. Men ikke her. Indervæggene er muret i et forbandt, som optimerer rummets akustik, ligesom der i loftet er valgt en sjov og innovativ løsning. Ophængte mursten skjuler på elegant vis de bagvedliggende akustikbats. Jeg fik lidt ondt i nakken af at studere alle detaljerne med indbyggede lamper og frit svævende mursten, men den slags arbejdsskader må betragtes som obligatorisk for en bygge-nørd med hang til lækre løsninger.

Solafskærmning, men ingen lugt
Som gammel arbejdsmiljørådgiver ved jeg, at nybyggeri bør stilles til afgasning og gerne et par måneder, inden de glade medarbejdere slippes løs på kontorerne. Det er ligesom en ny bil. Det kan godt være, at det lugter godt af ”ny”, men det er ikke sundt. Tilbage til Tjele. Selv om jeg snusede godt ind og endda luskede lidt rundt for at sikre mig en grundig kortlægning, så kunne jeg ikke lugte bygningen. Det gjorde indtryk på den lille kemiker, selv om jeg jo godt ved, at ler, sand og vand ikke lugter efter en tur i ovnen.
Foran de store vinduespartier med udsigt til bondens velplejede marker, var der opsat mursten i enkle lodrette rækker til solafskærmning. Det giver bygningen et spændende udtryk, samtidig med at udsigten bevares. Smart og smukt.

Inden jeg havde hørt alle detaljerne om huset, måtte jeg springe ind i lejebilen og suse tilbage til lufthavnen. På vejen tænkte jeg på, at jeg i Tjele havde oplevet et mangfoldigt katalog over de imponerende mange egenskaber, som murværk har at byde på. Næste tanke er selvfølgelig, hvordan jeg bedst muligt kan dele den viden med byggebranchen i Danmark.

Vel fremme i lufthavnen blev jeg efterlyst over højttaleren, så mit fly var heldigvis ikke forsinket.