Ferien slut, og det var jo helt forrygende. Strandene var fulde af vinterblege danskere mange uger før, at livreddernes vagtplaner overhovedet var parat. Det fortsatte helt ind i august med non-stop sommer og dertilhørende agurkenyt. Der var dog et par alvorlige overskrifter undervejs, som mindede os om, at vi skal være endnu mere fornuftige, når vi bygger.

Velkogte turister
For den 1. august stoppede festen. Det var Earth Overshoot Day – dagen, hvor hele årets bæredygtige forbrug af naturressourcer var udtømt, fem måneder før tid. For hvert år falder denne ”udløbsdato” tidligere, da presset på vores klode stiger.

Som om det ikke var nok, så oplevede vi i Skandinavien de største skovbrande i mands minde. En reminder om naturens sårbarhed og materialernes let forgængelighed. Imens klagede de velkogte turister i vores lille land over manglende aircondition på hotellerne. Aktuelle nyheder, som minder os om, at vi skal optimere vores gøren og laden i hensynet til naturen og mennesket.

Dyr aircondition
En af mine eviggyldige inspirationer er de gamle indianere og deres ordsprog om fornuftig adfærd: tilse, at alt hvad du gør er uden effekt mindst syv generationer frem.

Men med en tom ressourcekonto og det faktum, at det kræver op til otte gange mere energi at levere aircondition end opvarmning, er der ikke mange generationer at hente i den løsning.

 

Klimaet og De Tre Små Grise

FN’s klimarapporter fortæller os entydigt, at klimaet er under stærk forandring. Og hvis nogen stadig skulle være i tvivl, så har TV2s Peter Tanev gennem hele sommeren kommet med bekræftende rapporter fra den vestligste kant af Kongeriget Danmark – på isen i Grønland.

 

Det nytter altså ikke, at vi bygger som de første to små bygherrer i ”De tre små grise”, når nu vi ved, at fremtidens klima stiller helt nye krav om robusthed og holdbarhed til vores bygninger. Vi kommer til at opleve mange og intense perioder med høj varme, vilde vinde og masser af nedbør i Danmark.

Kan vi gøre en forskel?
Ja-da. Her et par håndregler:

  • Vælg rene naturmaterialer, som er produceret lokalt og af lokale råvarer, der er sunde og holdbare.
  • Vælg materialer, som holder rigtig længe uden behov for vedligehold.
  • Vælg materialer og løsninger, som kan tåle at stå ude i masser af sol, frost, blæst og vand.
  • Vælg design af bygningen og placering på grunden, der skærmer optimalt for solens varme.
  • Vælg mineralske materialer, der reducerer temperaturudsvingene i bygningen.
  • Vælg et design af bygningen, som giver maximal funktionalitet i hele bygningens levetid.

Vend huset rigtig
Den bæredygtige tankegang må med andre ord på banen – men hvad er bæredygtighed egentlig?

Der findes ikke en entydig formel på det endnu. Måske er indianernes den mest retvisende, men vi er nu alligevel nødt til at have noget konkret og lidt fakta at arbejde ud fra. Et godt sted at starte er at skele til de eksisterende ordninger, som certificerer byggeri på bæredygtighed. DGNB-systemet er et godt eksempel til inspiration. Her tager man afsæt i de europæiske anerkendte datagrundlag for materialer (EPD mv.), men mindst lige så vigtigt er det, at man betragter bygningen som et hele og de løsninger der er valgt.

Faktisk er det et lang stykke hen ad vejen et spørgsmål om almindelig sund fornuft og genbrug af gode gamle dyder. Som at vende huset rigtig på grunden.