Af direktør Gitte Krusholm Nielsen, Danske Tegl 

På Folkemødet i sommers overværede jeg et sjovt indlæg om bæredygtighed og byggeri. Undervejs fik jeg både smilerynker og kuldegysninger, for der blev serveret både gode pointer og seje myter om, hvordan vi skal bygge sundt og bæredygtigt i fremtiden. 

Monopol Mads himself 

Danske Arkitektvirksomheder leverede på Folkemødet en forrygende nytolkning af ”Mads og Monopolet”. Alle pladser var besat mellem Domen og Østersøen og både følelser og diskussioner gik højt undervejs. 

Et panel af branchens seje ”bygge-nørder” blev præsenteret for en række dilemmaer i byggeriet. Omdrejningspunktet var hvordan vi baner vejen for det gode byggeri med plads til trivsel, bæredygtighed osv. Det hele selvfølgelig smukt orkestreret af Monopol Mads himself 

Jeg fæstnede mig især ved udfaldet af et af programmets dilemmaer. 

 

Hvad skal vi vælge? 

Dilemmaet kom fra Familien Grøn som er meget optaget af bæredygtighed. De skal flytte ud af byen og står nu med to muligheder at vælge imellem. Den ene er at bygge et spritnyt lavenergihus, der står nøgleklart til indflytning og deanden mulighed er, at købe en hyggelig gammel murmestervilla, som trænger til en kærlig hånd og en energirenovering. Hvad skal vi vælge?” 

Paneldebatten gik i gang og der var kamp om ordet om fordele og ulemper ved det ene eller det andet valg. Monopol Mads indså hurtigt, at panelet ikke kunne blive enigt og valgt derfor at spørge publikum. 

Jeg indrømmer gerne, at her holdt jeg spændt vejret, for det var jo lidt sandhedens time vi var nået til. 

 

Vi elsker kvalitet 

Publikums applaus afgjorde entydigt, at den hyggelige gamle murmestervilla med det slidte køkken tog en overlegen sejr hjem 

Vi elsker nemlig det gode håndværk og bevidstheden om, at vores huse er bygget af sunde materialer der har en lang en levetidsom ældes med ynde og ikke mindstsom er i topkvalitet. Det gælder for de smukke gamle huse, men i lige så høj grad for det byggeri vi idag laver til de kommende generationer. 

 

Flere gode grunde 

Bæredygtighed handler i høj grad om holdbarhed, sundhed og klog brug af lokale ressourcer, men det handler lige såvel om at skabe miljøer, som mennesker trives i ude og inde. Det er alle vigtige egenskaber, som tiden har vist, at murværk kan levere på og det er også derfor vi ser så meget murværk i det nye byggeri rundt i hele landet.  

Og hvorfor fik jeg kuldegysninger undervejs i debatten? Jo, der var én som påstod, at vi er ved at løbe tør for ler. Jeg skal hilse at sige, at der går nogle hundrede år før vi når dertil.