Brancheforeningen Danske Tegl har fået nyt medlem, som arbejder med genbrug af gamle mursten. En fantastisk ambassadør for tegl-branchen og et godt eksempel på murværkets vigtige rolle i omstillingen til bæredygtigt byggeri, lyder det fra Danske Tegl.

Landets producenter af tegl, mørtel og mursten byder nu et nyt medlem med speciale i genbrug af mursten velkommen i deres fælles brancheforening Danske Tegl.

Det er virksomheden Gamle Mursten, der siden 2003 har drevet forretning med at rense mursten fra nedrivninger, så de kan genbruges i nye byggerier.

”Gamle Mursten er en fantastisk ambassadør for hele tegl-branchen, fordi de er med til at vise, at de mursten, vores medlemmer har skabt gennem hundredvis af år, stadig har stor værdi i dag. At de stadig kan bruges i deres oprindelige form og skabe nye, smukke byggerier. Derfor er jeg rigtig glad for, at Gamle Mursten nu er blevet en del af Danske Tegl,” siger Gitte Krusholm Nielsen, adm. direktør i Danske Tegl.

Genbrug af mursten er sund fornuft

Gamle Mursten, der har base i Svendborg, har udviklet en unik, patenteret rensemetode, hvor der hverken bruges kemikalier eller vand. Her oplever man stor efterspørgsel på de genbrugte sten og dermed på et mere bæredygtigt byggemateriale.

”Vi har skabt en stærk og bæredygtig forretning på at rense gamle mursten. Det har vi, fordi det er imod al sund fornuft at lade være. Genbrug af mursten bidrager positivt til den grønne og cirkulære omstilling af byggeriet. Derudover sikrer vi, at flere mursten fra nedrivninger ikke knuses, men derimod genbruges som et værdifuldt byggemateriale, der giver både æstetik og historie til nye, danske byggerier,” siger Claus Juul Nielsen, ejer af Gamle Mursten.

Vi skal tale mere om ressourcer

Byggebranchens klimaaftryk er et stort fokus hos Danske Tegl, og siden 1990 har danske teglværker reduceret CO2-udledningen ved produktion af mursten med 50%.

Gitte Krusholm Nielsen er ikke i tvivl om, at det nye medlem af Danske Tegl, Gamle Mursten, og virksomhedens erfaringer med genbrug kan inspirere i klimadebatten.

”Den grønne omstilling er det vigtigste samtaleemne for byggebranchen nu og de næste mange år. Men i den samtale kan jeg godt savne, at vi – ud over at tale om cirkularitet – også taler om, hvordan vi bedst sparer på vores ressourcer og fastholder dem så længe som muligt i deres nuværende form. Fx gamle mursten, der alt for ofte knuses og bruges som restaffald. Her er virksomheden Gamle Mursten et godt eksempel på, hvordan man kan lykkes med at holde et godt produkt oppe i værdikæden så længe som muligt. Det skal vi blive meget bedre til i byggebranchen,” siger Gitte Krusholm Nielsen.

Læs mere om Gamle Mursten

For yderligere information kontakt venligst:

Gitte Krusholm Nielsen
Adm. direktør i Danske Tegl
gkn@dansketegl.dk
71141440

Claus Juul Nielsen
Ejer af Gamle Mursten
claus@gamlemursten.dk
23600408

Pernille Helledie Isaksen
Kommunikationsrådgiver i FRIDAY
pernille@fday.dk
26774086