I den nye sæson af podcasten RadioTegl tager arkitekt Ane Cortzen os med rundt i hele landet for at kigge på smukke, murede byggerier og dykke ned i detaljerne sammen med de arkitekter, der står bag. 

Kan man lytte sig til detaljerne i nogle af landets smukkeste og mest unikke bygninger opført i mursten og tegl?

Selvfølgelig kan man det, hvis du spørger arkitekt og ny vært på RadioTegl Ane Cortzen. I den nye sæson af Danske Tegls kendte podcast tager hun os med rundt til nogle af landets mest markante byggerier af tegl, hvor der drømmes, mærkes og duftes sammen med de arkitekter, der står bag. De første afsnit er allerede ude, og i den anledning har vi sat den nye podcast-vært i stævne til en snak om detaljer, passion og arkitekters fornemmelse for materialer.

Hvorfor har du sagt ja til at lave en podcast om tegl?

”Fordi jeg elsker teglbyggeri. Og fordi jeg elsker det gode håndværk. Derfor er det et privilegie at få lov til at dykke ned i et af mine favoritmaterialer – murstenen. Jeg synes, vi bygger meget uopfindsomt og ensformigt. Der er alt for meget samlebåndsbyggeri i dag. Derfor vil jeg rigtig gerne være med til at fremhæve de murede byggerier, der skiller sig ud, som hylder detaljerne, hylder det gode håndværk og hylder tegl og mursten som det fantastiske materiale, det er.”

Hvad synes du er særligt ved mursten, tegl og mørtel som materiale?

”Mursten fortæller en historie, fordi man kan se, hvordan stenen er skabt. Hver sten har sit helt unikke udtryk og helt unikke detaljer. Det giver uendelige variationsmuligheder, og det gør det murede byggeri særligt interessant. For går man helt tæt på et murværk, indeholder det et væld af nuancer og detaljer. Når man sætter unikke sten sammen til en helhed, giver det en stoflighed, som vi kender det fra naturen – fra skoven og fra havet. Det gør tegl til et helt eminent materiale rent arkitektonisk.”

Hvad har overrasket dig mest under din besøgsrunde til danske murværks-projekter og i dine snakke med de arkitekter, der står bag byggerierne?

”Det kom faktisk bag på mig, hvor meget viden arkitekterne rent faktisk har om det tegl og om de mursten, de har arbejdet med.

De har alle sammen en kæmpe passion, en kæmpe viden og forståelse for materialet. Og så har det overrasket mig, hvor meget valget af den helt rigtige sten har betydet for dem. Ideen om, at arkitekter bare sidder bag deres skærm og tegner byggerier uden nogen form for kontakt med og forståelse for deres materiale, er helt forkert. Derfor er jeg også overbevist om, at succesen i de byggerier, vi besøger i RadioTegl, hænger direkte sammen med den store passion og forståelse, som arkitekterne bag har haft for materialet – stenen.”

Hvad mener du, man skal være særligt opmærksom på, når man som arkitekt eller udførende skal arbejde med murværk?

”Jeg synes, det er vigtigt, at man som bygherre ikke sparer på materialerne og ikke undervurderer, hvor stor betydning valget af sten og arbejdet med at finde den helt rette sten har for det endelige byggeri. Og som arkitekt er det vigtigt at have materialet i hånden, studere den enkelte sten og dens udtryk. Det er vigtigt for forståelsen. Det manglede jeg, dengang jeg læste til arkitekt – en dybere forståelse for selve materialet.”

Har du et favoritmurværk?

”Jeg er ret vild med de sten, der blev udviklet til Skuespilhuset. De har haft en helt enorm betydning for hele udtrykket i den bygning. Et andet godt eksempel er Papirøen, som er ved at blive bygget op. Her har man valgt at vende murstenen om, så det er bagsiden af stenen, der vises frem, ligesom man har valgt at mure den på højkant. Det er et sjovt greb, som giver et helt særligt og mere levende udtryk.”

Hvad er vigtigt for dig at give lytterne af denne podcast, når de nu ”kun” kan lytte og ikke direkte se byggeriet?

”Jeg håber at give lytterne en begejstring for materialet og for det murede byggeri. Jeg vil også gerne give dem en lille pause, hvor de kan drømme sig væk og gå i detaljer med håndværket i de byggerier, vi besøger i podcasten. I den travle verden, som mange arkitekter bevæger sig i, er der meget lidt tid til detaljer og til nørde sig ned i håndværket. Og så skal RadioTegl være med til at fortælle om de visioner og drømme, der ligger bag de murede byggerier, vi besøger, og hvordan de er blevet opfyldt.”

RadioTegl kan hentes og høres lige der, hvor du normalt finder dine podcast. Og billeder af de byggerier, vi besøger, kan du finde på her.