Hvordan placerer man en fugtspærre korrekt? Og hvad er konsekvenserne, hvis murværket ikke dækkes af inden fyraften? Det skal landets murerlærlinge svare på i ”Fuge Fight” – et nyt undervisningsspil udviklet af brancheorganisationen Danske Tegl. Direktør Gitte Nielsen håber, at spillet kan blive et sjovt og motiverende supplement til undervisningen på landets murerskoler.

”Vi kunne godt have udgivet en klassisk fagbog om De 10 Bud. Men vi havde lyst til at give elever og lærere på landets murerskoler et anderledes og nytænkende værktøj. Derfor har vi udviklet undervisningsspillet Fuge Fight, hvor eleverne på grundforløbet skal løse opgaver om fejlfrit murværk med inspiration fra de klassiske computerspil.”

Sådan lyder det fra Gitte Nielsen, direktør i brancheorganisationen Danske Tegl. Gennem det sidste år har hun i tæt samarbejde med Byggeriets Uddannelser, forlaget Praxis og mureruddannelsens fagbogsudvalg barslet på et nyt, digitalt læringsunivers målrettet landets murerlærlinge på grundforløbet.

Fuge Fight er netop blevet lanceret ved et stort event på erhvervsskolen NEXT, hvor elever sammen med undervisningsminister Mattias Tesfaye dystede i forbandtkoder og god planlægning på byggepladsen med repræsentanter fra hele byggebranchen til stede.

I spillet, der nu er tilgængeligt for alle landets murerskoler, skal eleverne ud på en digital byggeplads og hjælpe Murermester Theil og hans hold med at opføre et fuldmuret hus. Undervejs bliver de sat overfor en række opgaver, spørgsmål, faglige dilemmaer og sjove benspænd, de skal navigere i, mens de spiller sig til ny viden om bl.a. fugtspærre, afsyring af murværk og hvordan man sikrer, at materialer og miljø passer sammen.

Fuge Fight binder uddannelse og virkelighed sammen

Fuge Fight er udviklet med støtte fra Grundejernes Investeringsfond og bygget op omkring De 10 Bud, som er hele branchens tjekliste til at opnå fejlfri murværk.

”I Danske Tegl har vi gennem flere år formidlet De 10 Bud til hele byggebranchen gennem talrige besøg og oplæg på landets byggepladser, fagskoler og konferencer. Men hvis De 10 Bud for alvor skal ud at leve, skal de masseres ind på rygraden allerede på uddannelserne – og på en ny og motiverende måde. Emnerne i Fuge Fight er allerede en del af pensum på mureruddannelserne i dag. Men ved at ”gamificere” viden om bl.a. afdækning, fugtspærrer og god planlæg af arbejdet, håber vi at kunne give lærerne et ekstra og anderledes værktøj i undervisningen, som kan motivere eleverne på en anden måde,” siger Gitte Nielsen og fortsætter:

”Vi som branche har et stort medansvar for at bidrage til de uddannelser, der skal løfte dansk byggeri i fremtiden. Det kan vi blandt andet gøre ved at stille den nyeste viden til rådighed og ikke mindst gøre den viden let tilgængelig for både elever og lærere.”

Faglærer: Jeg håber, vi når flere elever med fuge Fight

Geoffrey Halfani Madsen, der er faglærer på EUC Sjælland i Næstved og medudvikler af opgaverne i Fuge Fight, ser spillet som et nytænkende alternativ til den traditionelle tavle-undervisning:

”Min forventning er, at Fuge Fight kan bidrage til at frigive mere tid til lærerne, fordi spillet indeholder nye opgaver, som de let kan trække direkte ind i den nuværende undervisning. Og så håber jeg, at Fuge Fight kan blive et legende og nytænkende alternativ til den traditionelle tavle-undervisning og på den måde bidrage til, at vi når endnu flere elever, som har brug for at få viden ind på en anden måde.”