Efter et års intensivt arbejde kan vi sammen med Byggeriets Uddannelser endelig sende undervisningsspillet Fuge Fight ud i hænderne på landets murerlærlinge.

Kulisserne afslørede i sandhed, hvad det drejede sig om, da undervisningsspillet Fuge Fight blev lanceret torsdag d. 14. september i en murerhal på erhvervsskolen NEXT i Glostrup.

De mange fremmødte elever, fagpersoner og branchefolk var omgivet af øvelsesmurværk på stribe, mens Gitte Krusholm Nielsen, administrerende direktør i Danske Tegl, bød velkommen.

I sin velkomsttale tog hun gæsterne med på en rejse tilbage i tiden. For hvad ligger egentlig til grund for at udvikle et undervisningsspil som Fuge Fight

”Der er sket så meget på materialeområdet de seneste år, og det er blevet mere og mere kompliceret at finde rundt i for de aktører i byggeriet, der arbejder med mursten, tegl og mørtel. Derfor gik vi i Danske Tegl sammen med Dansk Byggeri – Murersektionen og Københavns Murerlaug om at skabe De 10 Bud – 10 punkter, der er vigtige at have styr på, når man opfører et murværk. Siden har vi formidlet dem til hele branchen. Nu er tiden kommet til, at De 10 Bud skal ud at leve selv. Derfor giver vi dem nu videre til de næste generationer – og vi gør det gennem et sjovt og nytænkende undervisningsspil,” – Gitte Krusholm Nielsen, admin. direktør Danske Tegl.

Resultatet af fortidens ambitioner blev manifesteret på fire spilstationer rundt omkring i murerhallen, hvor de fremmødte gæster havde mulighed for at udforske Fuge Fights univers, avatars og baner.

Som murer er man en del af et fællesskab

Efter sin tale bød Gitte Krusholm Nielsen velkommen til undervisningsminister Mattias Tesfaye, der i dagens anledning have lagt vejen forbi NEXT. Som uddannet murer havde han meget på hjerte, og foran de mange fremmødte fortalte han bl.a., hvordan man som murer er en del af et rodfæstet fællesskab – og at man har et ansvar overfor det fællesskab.

”En stor andel af de smukke byggerier, der er opført i tidens løb, er bygget af murere, der har lagt brændt ler ovenpå hinanden. Smukke katedraler, boligbyggerier til hundredvis af europæere og endda en stor del af Londons undergrund er muret. Alt det står man på skuldrene af som murer. Man er en del af et fag. Men man står også på skuldrene af, at der er trængt fugt ind igennem det nye murværk på Aalborg Supersygehus. Så alt det skidt, der er lavet, er man også en del af. Man har et fælles ansvar både som svende og skoler, organisationer i murerfaget og virksomheder, der producerer materialer,” sagde Mattias Tesfaye.

”Jeg er glad for, at der er blevet taget det her initiativ. Jeg er enormt glad for, at der er et fokus på kvalitet i byggeriet.” – Mattias Tesfaye, undervisningsminister.

Live Fuge Fight-dyst mellem minister og modig elev
Under lanceringen af Fuge Fight blev Mattias Tesfayes egen viden om murværk sat på prøve i en intens dyst mod den modige grundforløbselev fra NEXT, Oliver, der tog kampen op mod ministeren. Her blev der dystet i god planlægning på byggepladsen og forbandtkoder med en kneben sejr til ministeren, der sluttede af med at give en stor high five til sin modstander Oliver.

Håbet er, at Fuge Fight også kan bidrage som et nyt og anderledes supplement til den nuværende undervisning på landets murerskoler, hvilket Gitte Krusholm Nielsen også fremhævede i sin tale: ”Flere lærere har nævnt for mig, at med det her spil tilgængeligt, frigives der mere tid til eleverne, som ellers ville være brugt på at opfinde nye undervisningsopgaver.”

Fokus på Fuge Fights fremtid

Geoffrey Madsen er grundforløbslærer på EUC Sjælland og en del af faggruppen bag Fuge Fight. På lanceringsdagen gik han rundt blandt kolleger i murerhallen med et smil på læben:

”Det har været et fedt set-up i dag. Det er rart at se, at der er kommet så mange interessante mennesker for at støtte op omkring det her projekt. Det er også fedt at se de unge mennesker tage imod spillet.” – Geoffrey Madsen, grundforløbslærer EUC Sjælland

For Gitte Krusholm Nielsen er lanceringen af Fuge Fight kun starten på et længere og tættere samarbejde med landets murerskoler: ”Næste skridt med Fuge Fight er, at vi skal have endnu flere opgaver ind i spillet, og det vil vi rigtig gerne gøre i samarbejde med de mange, dygtige lærere, der nu skal til at bruge det. Derfor planlægger vi at samle alle lærerne og invitere dem ud på teglværkerne og mørtelværkerne og dele vores viden om de nye produkter, og hvad deres karakteristika er. Vi vil rigtig gerne samarbejde tættere med landets murerskoler og give dem et indblik i, hvordan de sten, de arbejder med på skolerne, produceres på værkerne i dag. Dét er vores ambition, og jeg glæder mig.”