En sjælden gang imellem opføres der i Danmark et nyt krematorium helt fra bunden. Det skete i 2021, hvor et nyt krematorium med beliggenhed i Aabenraa blev taget i brug.

”Det, der er det helt unikt ved dette hus, er, at vi dels har skullet lave det imødekommende for almindelige mennesker og pårørende, og vi dels har skullet løse det som en teknisk arbejdsplads,” fortæller Torben Engsig Svan Sørensen, der er arkitekten bag.
I byggeriet er tegl gennemgående, og det er der flere særlige grunde til. Tyngden, andægtigheden, seriøsiteten og robustheden er blot nogen af de grunde, Torben nævner. Og så er der også tænkt rigtig meget over bæredygtighed. Krematoriet er bygget, så hele taget bl.a. fungerer som en stor solfanger. Det betyder, at krematoriet kommer til at producere ca. lige så meget strøm, som det bruger på årsbasis. Derudover genanvendes godt 1/3 af energien fra ovnene, som sendes ud i fjernvarmesystemet, og på den måde er med til at opvarme boligerne i Aabenraa By.

Hvis du vil have flere tekniske detaljer om mønstermurværk, overvejelserne bag, valg af tegl, samarbejdet med bedemændene og de pårørende, respekten for huset og meget mere, så lyt med i RadioTegl, hvor vært Ane Cortzen besøger krematoriet sammen med arkitekten bag. Du kan finde afsnittet via QR-koden, eller der hvor du ellers hører dine podcast.

Hop ind og lyt til Radiotegl episode 32 “Et venligt krematorium” her:

https://www.dansketegl.dk/radiotegl/radiotegl-32-et-venligt-krematorium/

MURER
Murermester Peter S. Nielsen ApS

ARKITEKT
Zeni Arkitekter

BYGHERRE
Aabenraa Sogn