Når DM i Skills løber af stablen i april, bliver det med Emma Amalie Liv Nielsen som repræsentant for mureruddannelsen. Mød hende her til en snak om forberedelsen og kærligheden til mursten.

Hun arbejder bedst og hurtigt til popmusik med tempo. Og så elsker hun mursten. ”Der er ingen begrænsninger. Man kan lave næsten alt af sten, og derfor bliver det aldrig kedeligt,” lyder det fra 19-årige Emma Amalie Liv Nielsen, der er murerlærling på U/NORD Hillerød. Til april repræsenterer hun murerfaget ved DM i Skills, som i år afholdes i Roskilde.
Trods intensiv træning inden konkurrencen, hun har taget sig tid til en snak med Tidens Tegl om, hvordan man bedst forbereder sig til det store årlige danmarksmesterskab for elever på erhvervsuddannelserne, og hvordan hun er nået hertil.

Hvorfor valgte du mureruddannelsen?
”Fordi alle sagde til mig, at jeg skulle lade være. Så blev jeg lidt trodsig og meldte mig til. Min far er murermester, så jeg har kendt til faget siden, jeg var helt lille. Og jeg har tit været med ham ude på arbejde. Da jeg efter introforløbet på Tech besluttede jeg, at det var mureruddannelsen, jeg ville gå videre med, fordi den var klart sjovest, var han heller ikke specielt begejstret. Han var mest af alt bekymret for, at det ville slide mig op fysisk, for det er en hård uddannelse og et hårdt fag for kroppen. Men jeg elsker det.”

Hvad gør det særligt at arbejde med tegl som materiale?
”Man kan lave næste ALT med mursten. Der er ingen begrænsninger, og derfor bliver det aldrig kedeligt. Jeg synes, det er vildt fascinerende, at den lille, firkantede sten kan omdannes til så meget forskelligt.”

Hvordan endte du som deltager til DM Skills for mureruddannelsen?
”På grundforløbet var der en lærer på skolen, som prikkede til mig og spurgte, om jeg havde mod på at stille op. Det sagde jeg ja til med det samme og startede med at dyste i regionsmesterskaberne, som jeg vandt. Og det har så sendt mig videre til DM i Skills.”

Hvordan forbereder du dig til Skills?
”Vi får først den ene halvdel af opgaven ugen før Skills, og den anden halvdel på dagen for konkurrencen. Derfor kan vi ikke øve selve hovedopgaven, men vi træner i stedet med udgangspunkt i de tidligere DM-opgaver. Vi laver tegninger, streger op og øver skæringer – alt sammen på tid. Jeg er ret stærk i facade, så det håber jeg bliver en del af opgaven. Til gengæld er jeg helst fri for opgaver, hvor vi skal lave recesmurværk.”

Hvad får du ud af at deltage i Skills?
”Først og fremmest får jeg en masse nye venner, fordi jeg møder murerelever fra mange andre skoler. Vi lærer af hinanden og har det fedt sammen. Og så gør en konkurrence som Skills, at man udfordrer sig selv helt vildt fagligt. Man finder nye metoder og teknikker, fordi Skills er på tid, og det tvinger en til at udvikle nye færdigheder og anderledes måder at bruge stenen på, fordi du skal arbejde hurtigt. Jeg tvivler på, at jeg går hjem med en førsteplads, men jeg regner bestemt heller ikke med, at jeg ender sidst.”

Har du en taktik til selve konkurrencen?
”Under Skills er det vigtigt ikke at lade sig distrahere. Konkurrencen er på tid, så der er ikke plads til at sniksnakke med forbipasserende undervejs. Derfor bliver mit trick at tage øretelefoner på og høreværn udenpå, så jeg bliver inde i min egen lille boble med en god playliste fyldt med tempo-popmusik. Så skal jeg nok komme godt i mål.”