Danmarksmesterskabet i Skills 2024 løb af stablen i april, hvor murerlærlingen Julius Mondrup Brøgger fra erhvervsskolen Tradium løb med sejren.

Mød Julius her til en snak om hans deltagelse, forberedelserne til Danmarksmesterskabet og overvejelserne om Europamesterskabet i Skills, der for første gang skal afholdes på dansk jord i september 2025.

Hvorfor valgte du mureruddannelsen? 

”Jeg har altid været glad for at bruge mine hænder og lave noget praktisk. Og så har min far gennem mange år haft sit eget murerfirma, hvor jeg har været i lære og nu er ansat som murersvend. Så det er særligt gennem ham, at jeg fra en tidlig alder har fået interesse for det praktiske. Derfor var det også naturligt, at jeg gik den vej.”

Hvad er det særlige ved at arbejde med tegl? 

”Jeg synes, det er særligt, at man skaber et produkt i form af for eksempel et hus eller lignende, som nogen kan bruge til noget, og som folk bliver glade for. Det med at skabe noget konkret med hænderne, som bliver til et fysisk produkt, synes jeg, er virkelig fedt.”

Hvorfor deltog du i DM i Skills? 

”Det startede dengang, jeg gik på mureruddannelsen og blev peget ud blandt de bedste elever på min årgang. I 2023 deltog jeg i regionsmesterskabet, hvor jeg vandt og blev indstillet til DM. Her fik jeg en tredjeplads, men ambitionen var selvfølgelig at vinde. I år deltog jeg i regionsmesterskabet igen, hvor jeg vandt. Og så nåede jeg heldigvis også målet med at vinde DM i år.”

Hvad tager du med dig fra deltagelsen i både regionsmesterskaberne og DM, og hvad kan du bruge det til?

”Det er en stor personlig udvikling, fordi man selv har ansvar for det, man får bygget til mesterskabet og også selv har ansvaret for, at man når at blive færdig inden for tidsrammen. Samtidig er der også et stærkt fællesskab omkring DM, hvor vi hygger os sammen og deltager i træningscamps i løbet af året – både i løbet af sommeren og op til DM. Det er jo nogle mennesker, der ligesom jeg selv brænder for murerfaget og som synes, at det er lige så fedt, som jeg gør. Det er fedt at have det fællesskab og danne nye relationer.”

Hvordan forbereder man sig til DM, når man også har vundet regionsmesterskabet? 

”Hvert år bliver de bedste elever udpeget, så man ved aldrig, hvem man skal op imod. Derfor har jeg også brugt meget tid på at forberede mig og træne op til konkurrencen. Jeg har blandt andet haft nogle træninger på skolen, og op til DM har jeg også deltaget i træningscamps med landstræneren. Derudover har jeg selvfølgelig også gjort mig nogle erfaringer fra min deltagelse i DM sidste år og i regionsmesterskaberne.”

 

Hvad er næste skridt? 

”Næste skridt er EM i Herning til næste år. Jeg ved dog ikke helt, om jeg skal deltage, da jeg både har været med i regionsmesterskabet og DM de sidste par år. Målet var at vinde DM i år efter min tredjeplads sidste år, og det mål nåede jeg heldigvis. Derfor føler jeg, at jeg har opnået det, jeg gerne ville. Det er jeg godt tilfreds med. Og så er der godt gang i murerfirmaet, så lige nu fokuserer jeg på arbejdet, og så må vi se, hvad der sker til næste år.”