Byggeriet har længe haft fokus på indeklima og lys, men lyd er mindst lige så vigtig for den gode trivsel. I skuespillets og musikkens verden har man valgt mursten for at opnå den ypperste lyd og akustik.

Naboens lyde generer
For nyligt hjalp jeg min gamle mor med at flytte fra forstaden og ind i en fin lejlighed på Frederiksberg. Ind til kulturliv, Folkeuniversitet og liv på gaden. Skønt på alle måder. Da vi talte sammen et par dage senere var der stadig fuld tilfredshed over den samlede løsning, bortset fra en enkelt ting. ”Jeg kan høre alt hvad der sker hos naboerne, både over, under og ved siden af!” lød beskeden.

Lyd og akustik er vigtig for vores trivsel. Hvis ikke det er godt, så hører og mærker man det straks. Tænk bare på en gymnastiksal af de gode gamle med masser af kalas og aktivitet eller restauranten hvor det er umuligt at høre hvad, din ven siger.

Skuespilhus med perfekt akustik
I teatrets og musikkens verden er kravene til lyd og akustik tårnhøje og man kan her finde inspiration til løsninger, som ikke alene tager højde for akustik og lyd på ypperste vis, men som også præsenterer sig med meget smukke overflader. Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus er et strålende eksempel.

Huset er kendt for sine unikke tegl og komplicerede forbandt på facaden og når man oplever teatersalen bliver man endnu mere imponeret. Her har man opnået den helt perfekte efterklang på 1 sekund, som er idealet for skuespil, ved at lave et hav af fordybninger og vinkler i den rå murstensvæg. Lyden er fantastisk og smukt ser det ud. Mursten kan blive ved at overraske på mange måder.

Valgmuligheder i tusindvis
Har man ikke et helt teater eller er man bare lidt mere nøjsom, så er en helt almindelig murstensvæg i sig selv med til at skabe en lyddæmpende effekt og give en god akustik. Oveni får man også en stabil inde-temperatur og et godt indeklima. Med hensyn til det æstetiske udtryk bestemmer man helt selv. Der er fri leg med adskillige typer af sten, overflader og strukturer og hertil kommer flere end 400 farver at vælge imellem hos de danske teglproducenter. Har man dertil mod på at lege med nogle smukke forbandt, ja så er vejen banet for et utrolig smukt resultat og et ocean af kombinationsmuligheder.

Der er altså mange gode grunde til at bruge de murede vægge, når man ønsker at skabe sit eget og helt unikke udtryk og når der står god akustik, æstetik og holdbart byggeri på ønskesedlen.