Hvorfor vrimler Danmark med turister, som ofte udviser en aldeles uhensigtsmæssig adfærd i gader og stræder? Så sent som i går var jeg tæt på at torpedere tre af slagsen på cykelstien.

Kigger man nærmere efter, ser man, at de har travlt med at tage billeder af vores smukke bygninger og hyggelige gamle kvarterer. Dér hvor der er kælet for arkitektur og byrum, og hvor bygningerne er ældet med ynde. Sjovt nok, så finder man dem sjældent i områder, som er præget af 70’er byggeri med store åbne pladser og tomme cykelstier.

Turisterne ved det nok ikke, men de er, ligesom os andre, draget af det æstetisk bæredygtige byggeri.

Et hurtigt opslag i Den Danske Ordbog forklarer æstetik ved: ”Som (i det ydre) behager, tilfredsstiller eller på anden måde opløfter sanserne eller sindet.” Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.

Så lad os nu bygge i materialer, som er æstetisk bæredygtige. Dvs. vælge sunde materialer med en lang levetid, og som fra byggeriets første dag fremstår med en forførende udstråling, med liv og varme, karakter, som oser af godt håndværk (og nu kommer det vigtigste) og som ældes med ynde.

Det vi bygger nu, bygger vi til fremtiden. Vi har pligt til at sikre, at vores tip-tip-oldebørn lever godt i og med, de valg vi træffer. Jeg gentager derfor lige mit mantra: Vi skal bygge æstetisk bæredygtigt!

Heldigvis er det bare at gå i gang, der hvor vores forgængere slap. De byggede i mineralske materialer, som murværk og tegl, og af mange og rigtig gode grunde: det er et naturligt og tilgængeligt materiale, det er pokkers holdbart, fremstår smukt hele sit lange liv og er indbegrebet af æstetik på den lange bane.

Gå en tur. Nærstuder de gamle facader og læg mærke til, hvordan kvartererne præges af tidligere tiders materialevalg, arkitektur og byplan. Det oser af kvalitet, tryghed og skønhed og har en positiv effekt på os mennesker i vores dagligdag – og på turisterne.

Målet må da være, at fremtidens turister også flokkes om de byrum, som vi skaber i dag. Fordi de er særligt fremhævet for deres æstetiske bæredygtighed i fremtidens udgave af ”Turen går til Danmark”.