Cirkulær økonomi er det nye sort, men faktisk er det gammel vin på nye flasker. I hvert tilfælde når det handler om murværk og tagsten.

I gamle dage flyttede bonden nemlig sit hus med sig, når han skiftede egn. De smukke bindingsværkshuse blev ganske enkelt skilt ad og samlet igen på den nye adresse. Lige nøjagtig den øvelse, som efterlyses i disse dage i byggeriet: bæredygtige materialer med lang holdbarhed, der kan genanvendes.

Syv generationer for bæredygtighed
Definitionen på bæredygtighed kommer oprindeligt fra indianerne. De har et ordsprog, der siger, at du skal gennemtænke konsekvensen af dine handlinger syv generationer frem, inden du tager aktion. Direkte oversat svarer det til definitionen på bæredygtighed, og for teglbranchen er det som sagt en gammel nyhed.

Teglbranchen i Danmark har en exceptionel lang historie bag sig. Mange af værkerne er familieejede og har været det i helt op til ni generationer. Og dykker man ned i produktionsprocessen, så tegner der sig et billede af en højeffektiv branche med kikkerten rettet mindst syv generationer frem.

Råvarerne er ler, ild, sand og vand – og holdbarheden af de færdigbrændte mursten og tagsten er historisk lang. Romernes og vores historiske, smukke byggerier bekræfter dette på skønneste vis.

Vi vover pelsen
På de danske teglværker er al unødig spild elimineret. Det vil sige den ler, der graves op, udnyttes 100 pct. i produktionen. Fejlproduktioner og restpartier genbruges ved at komme direkte tilbage i produktionen – enten som hele mursten eller som nedknust materiale, der anvendes til fx vejfyld.

Selv vandforbruget recirkuleres tæt på 100 pct. Branchen kan derfor med rette sige, at der under produktion af tagsten og mursten ikke er noget materialespild.

Så selv om man skal være varsom med at deklarere sine produkter som bæredygtige, så vover vi pelsen. For med materialer skabt ud af naturen, uden brug af kemikalier og med historiske lange levetider, så holder det vand.

Ultimativ cirkulær økonomi
Genbrug og genanvendelse er ganske fint, men det er ikke et mål i sig selv. Det ultimativt mest økonomisk fordelagtige og ressourcekloge valg er at bygge, så det aldrig bliver nødvendigt at rive bygningen ned.

Løsningen er altså at vælge holdbare materialer og ditto arkitektoniske løsninger, som gør bygningen multifunktionel og langtidsholdbar. Det sker f.eks. ved at designe store rum, så en ombygning let kan imødekomme kravene både til bolig, erhverv institution mv. Stik modsat de små hyggelige stuer i bondens hus, med bærende bjælker i loftet og vægge på kryds og tværs.

Glem ikke skønhed og kvalitet
Der er selvfølgelig mange forhold, som skal løses klogt for at designe den smarte bygning, men det kan vi sagtens klare. For vi har kundskaberne og materialerne til det.

Og så skal vi huske de gode gamle dyder. F.eks. at vi mennesker elsker smukke omgivelser og god kvalitet, som gør, at vi trives og er stolte og glade for vores bygning. For bæredygtighed og holdbarhed handler i høj grad også om at se godt ud og at ældes med ynde.

Hent inspiration på den nye podcast-kanal RadioTegl.