Der er gang i den på landets 14 teglværker. Murstenene er dårligt ude af ovnene, før de er på vej mod spændende projekter i alle verdens hjørner. Ikke bare dansken, men også godtfolk i UK, USA og Canada, ja, nærmest resten af verden har fået øje på de smukke sten. Sågar vores nordiske broderfolk køber flittigt ind – og det på trods af deres ellers så nuttede hang til træ.

Med andre ord, danske mursten er stærkt efterspurgte.

”Hvorfor?” blev jeg for nylig spurgt af en journalist. ”Hænger det sammen med, at I har fået nyt navn og logo i brancheforeningen?” Her havde en frisk fyr som Mr. Trump uden tøven og med vanlig selvtillid svaret ”Yes!”.

Lækkerhed og ynde
Helt så kæk er jeg ikke, selv om det nu havde været skønt med en lille omgang 15 minutes of fame. Nej, det handler om en stigende efterspørgsel på eksklusive produkter. På varer, som borger for kvalitet og holdbarhed på den gode gammeldags måde. Byggesten, der er rundhåndet mixet med lækkerhed og ynde og som pirrer sanserne – formet af Moder Jords eget kød og blod: ler, ild og vand.

Men Danmark er jo ikke de eneste, der fremstiller mursten, så hvorfor er de danske mursten da så efterspurgte?

Lille lækker LEGO-klods
Forklaringen er de danske tegltraditioner. Historisk set har hvert land altid haft sin egen størrelse mursten. Kendere og nørder kalder det formatet på stenen. Det danske murstensformat er lidt mindre og anderledes end de tyske, svenske, engelske osv. Vi har vel nok det man kan kalde en lille lækker LEGO-klods, der er genial til pjat & leg og til store tanker i en arkitekt- og bygherreverden. Det giver facaden et helt særligt og elegant udtryk, som både danske og udenlandske arkitekter flittigt drager nytte af i deres spændende og nyskabende arkitektur.

Æstetisk og med skæg
Men det er ikke kun formatet der tæller (for mursten, altså). Nutidens danske mursten har blødstrøgne overflader, som giver hver sten et rustikt udtryk og et lille ”skæg” rundt langs kanten. Resultatet i det færdige murværk er en æstetisk og elegant overflade, som leger med vores synssanser og som vi derfor nyder at se på, bevidst og ubevidst.

Læg mærke til det næste gang du går en tur i kvarteret. Men pas på, det kan være stærkt vanedannende at nørde dansk murværk.